Wzdęcia po jedzeniu
Spis treści
Czy posiłek może powodować wzdęcia?
Na początek warto podkreślić, że jeśli cierpisz z powodu wzdęć i gazów, nie jesteś sam. Doświadcza ich większość ludzi, cierpią na nie zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Nasze ciało jest cudownym systemem, który przekształca pożywienie w energię. Jeśli podczas tego procesu w przewodzie pokarmowym wytworzy się zbyt dużo gazów, brzuch staje się wzdęty. Ale jakie są tego przyczyny?
Na naszą codzienną dietę składa się wiele różnych produktów żywnościowych. Czy mogą one powodować wzdęcia? Na naszym rynku pojawiło się wiele nowych artykułów spożywczych. W sklepach i supermarketach jest ich tak dużo, jak nigdy dotąd. Ale czy ich spożywanie może nieść za sobą negatywne skutki, takie jak na przykład występowanie wzdęć?
Jakie produkty żywnościowe powodują wzdęcia?
Staramy się robić to, co dla naszego ciała najlepsze: dobrze się odżywiać, nie jeść za dużo, unikać pokarmów, które mogą nam zaszkodzić. Ale czasami nie wiemy, czego mamy właściwie unikać. Alergie pokarmowe są dziś powszechne – czy to nietolerancja glutenu, celiakia albo nietolerancja laktozy. Jeśli nie zostaną zdiagnozowane, mogą prowadzić do dyskomfortu i wzdęć, a nawet poważnych problemów zdrowotnych. Dzieje się tak z powodu niezdolności organizmu do prawidłowego trawienia niektórych rodzajów żywności.
Jednym z powszechnych problemów jest spożywanie zbyt dużych ilości cukru. Problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca, są bardzo dobrze znane i coraz bardziej powszechne. Zbyt duża ilość spożywanego cukru może również powodować wzdęcia.
Problemem może być także zbyt duża ilość roślin strączkowych i nadmiar błonnika w diecie, ponieważ niestrawiona żywność powoduje powstawanie gazów.
U niektórych osób również pszenica może powodować wzdęcia, szczególnie jeśli ktoś cierpi na celiakię lub nietolerancję glutenu. Celiakia dotyczy do 1% populacji, a zatem jest bardziej powszechna, niż mogłoby się wydawać!
Napoje gazowane, do których dodawany jest dwutlenek węgla, także mogą powodować nagromadzenie gazu w naszym organizmie. Trafia on w ten sposób prosto do naszego przewodu pokarmowego.
Ponadto do problemów żołądkowo-jelitowych może doprowadzić spożywanie cebuli, zawierającej fruktany, które są rodzajem błonnika powodującego wzdęcia. Jedzenie czosnku może dawać podobny efekt.
W każdym z tych przypadków można znaleźć alternatywę, aby zastąpić np. pszenicę, cebulę czy napoje gazowane w naszej diecie.
- Nadmiar cukru
- Nadmiar roślin strączkowych i błonnika w diecie
- Nietolerancja glutenu
- Napoje gazowane
- Cebula i czosnek
Dlaczego mam wzdęcia na wakacjach?
Próbowanie nowych potraw, których nie znał wcześniej Twój żołądek – czy to w domu, czy na wakacjach – może prowadzić także do jego podrażnień. Tak jak samochód może mieć problemy z jazdą na nowym paliwie, tak samo organizm człowieka jest przyzwyczajony do poprzedniej diety. Wszelkie zmiany bywają kłopotliwe.
Inne przyczyny wzdęć